The 2009 DMIP Retreat


Date: April 27th 2009, Monday.
Time: 7:30 a.m. - approx. 7:00 p.m.
Location: Oregon Ridge Park

Abstracts (coming soon)
Flyer (PDF)



Direction

1. 1. Take I-695 toward Towson.

2. Take I-83 North (Exit 24).

3. Continue North to Exit 20-B (Shawan Rd. West).

4. At first light make a left. (Beaver Dam Rd.).

5. Follow Beaver Dam Rd. for aprox.1/2 mile.

6. You will see the park entrance on the right.

*The Lodge is the building with the flag in front of it.

We will have out meeting the Seneca Room.




Program (PDF)

7:30-8:00     Breakfast and warm-up (Wii)

8:00-8:15     Opening remarks - Emad Boctor

8:15-9:30     Paper Session 1 (75 min: 5 x 15 min) - Chair: Bin He

            • Partial Volume Compensation for Gated Cardiac Imaging

                 -- Yong Du, Igal Madar, and Eric C. Frey

            • Optimization of Rb-82 PET acquisition and reconstruction protocol for myocardial perfusion defect detection

                 -- Jing Tang, Arman Rahmim, Riikka Lautamäki, Martin Lodge, Frank Bengel, and Benjamin M.W. Tsui

            • Evaluation of Scatter Effects in Phoswich Detector Modules of a Dedicated Small Animal PET Scanner

                 -- Jianhua Yu, Martin Pomper and Benjamin Tsui

            • An Iterative Method combining QPlanar and Registration to Improve Activity Estimates Accuracy

                 -- Na Song, Bin He, and Eric. C. Frey

            • Tracked Ultrasound Elasticity Imaging

                 -- Pezhman Foroughi, Gregory Hager, and Emad Boctor

9:30-9:45    Break

9:45-10:00      Overview Session (15 min) - Chair: Emad Boctor

            • Overview of collabrative research projects in DMIP - Benjamin M. W. Tsui, Division Chair

10:00-11:00     Student Proposal Session (60 min: 3 x 10 min presentation + 30 min breakout session - Chair: George Fung

            • Collimator Design for SPECT Imaging of Radiotracers with Multiple-energy Gamma Photon Emission

                 -- Si Chen

            • Motion Estimation and Compensation for Cardiac CT

                 -- Alia Khaled

            • Improved Nerve-Sparing Laparoscopic Prostatectomy

                 -- Ioana Fleming

11:00-11:30     Guest speaker: Lawton Verner, Ph.D. (Haptics Laboratory, Johns Hopkins University

            • Pre-doctoral Fellowship Experience

11:30-12:30 Lunch break

12:30-13:15     Paper Session 2 (45 min: 3 x 15 min) - Chair: Jochen Cammin

            • Radiation Doses in Pediatric Trauma Patients

                 -- Mahadevappa Mahesh, Marissa Brunetti, Rosemary Nabaweesi, Susan Ziegfeld, Paul Locke, and Robert Brown

            • Ablation Monitoring with a Regularized 3D Elastography Technique

                 -- Hassan Rivaz, Ioana Fleming, Babak Matinfar, Omar Ahmad, Greg Hager, and Emad Boctor

            • Enhanced Discrimination of Soft and Calcified Arterial Plaques Using Computed Tomography with a Multi-Energy-Bin Photon Counting X-ray Detector

                 -- Xiaolan Wang, Jingyan Xu, Katsuyuki Taguchi, and Eric C. Frey

13:15-13:45 Guest Speaker: prof. Jin Kang, Ph.D. (ECE Department Chair, and Director of Photonics and Optoelectronics Lab)

            • All-Fiber Endoscopic Optical Imaging and Sensing Devices

13:45-14:00 Break

14:00-15:00     Postdoc Proposal Session (60 min: 3 x 10 min presentation + 30 min breakout session - Chair: Jingyan Xu

            • Jigsaw US: Freehand 3D Ultrasound based on Full-DOF Features Registration

                 -- Philipp Stolka

            • Estimation of the motion of the heart in cardiac CT

                 -- Jochen Cammin

            • Developing Tool-tip Ultrasonic Transducer Micro-arrays for Monitoring Interventional Liver Therapies

                 -- Clyde Clarke

15:00-15:10 Break

15:10-16:10     Faculty Proposal Session (60 min: 3 x 10 min presentation + 30 min breakout session - Chair: Jing Tang

            • Recipe to Bring Photon Counting CT Imaging into Clinics

                 -- Katsuyuki Taguchi

            • Spectra Optimization in Dual-kVp CT for Material Decomposition

                 -- George Fung

            • Development of a High-resolution SPECT Mammography System Using CZT Detector Modules

                 -- Jingyan Xi

16:10-16:20 Break and Award judge discussion

16:15-16:35 Award presentation

17:35-17:45 Closing remarks - Benjamin M. W. Tsui

16:45-19:00 Game and Fun






Last updated 17-April-2009